Zilveren pen - SHBN

Ga naar de inhoud


Zilveren pen 2019, 2e prijs

Quirina Bamberg wint Zilveren Pen 2019
HEERENVEEN – Quirina Bamberg uit Heerenveen is met haar verhaal Grens winnaar geworden van de Zilveren Pen 2019. De 29-jarige studente kreeg de prijs woensdag uitgereikt in de bibliotheek Heerenveen.

De jury, bestaande uit Froukje Nijholt, Cor Netten, Simone Boendermaker en Dik Bolkestein, vond dat het thema ‘De grens’ door veel deelnemers op originele en creatieve wijze was uitgewerkt. De verhalen gingen onder meer over liefde kent geen grenzen, de grens van het geweten, de grenzen van een woonplaats en gelukkig zijn met grenzen.

Het winnende verhaal gaat over een jonge weduwe en haar kind en de onmacht om hoe met het verlies om te gaan. ,,Een aangrijpend verhaal, prachtig en empathisch geschreven’’, zei juryvoorzitter Froukje Nijholt.

De tweede prijs ging naar Miranda Herwig voor haar verhaal Kikkers en Kunstbenen. Het verhaal schetst de situatie van de ik-persoon, een  Cerebrale parese patiënt en zijn problemen met bewegen en praten. ,,Een meeslepend verhaal, onderkoeld en humorvol geschreven’’, oordeelde de jury.

Daan Douma nam de derde prijs in ontvangst. De Zilveren Penwinnaar van 2018 stuurde een prachtige song over een Afrikaan die zijn dorp verlaat om zijn geluk over de grens te beproeven.

Young Talent Prijs

De jury was vol lof over de jongereninzendingen (tot 18 jaar). In totaal werden zes inzendingen genomineerd voor de Young Talent Prijs. De prijs werd gewonnen door de 13-jarige Kewei Lin met haar verhaal Grens over de familie Sam Sam. Een verhaal over vluchtelingen met een happy end. ‘’Leuk, fantasierijk en leesbaar’’, aldus de jury. Kewei Lin is leerlinge van osg Sevenwolden Heerenveen. De nominaties gingen naar Eva ter Beeke, Thomas, Kloosterman, Rienk van der Meer, Merlijn Puyl en Dinand Bloemhof, allen leerlingen van osg Sevenwolden.  

Daan Douma voerde zijn lied live uit tijdens de prijsuitreiking. De andere winnaars lazen hun verhaal zelf voor. Ook de inzending van Nathalie Hogendoorn werd voorgelezen, na een inleiding door jurylid Cor Netten. Aanleiding was haar bijzonder positieve beschrijving als nieuwkomer van haar aanpassingsproces in de gemeente Heerenveen.

In totaal waren er 29 inzendingen voor de twaalfde editie van de jaarlijkse schrijfwedstrijd, georganiseerd door de Heerenveense Courant en de bibliotheek Heerenveen. De prijs wordt beschikbaar gesteld door de Heerenveense Courant. Aan de wedstrijd kunnen deelnemers uit heel Friesland meedoen.  

Copyright Michel Deen 2020
Terug naar de inhoud